Let op: we hebben het programma van onze online trainingen verbreed! We duiken nu in de brede praktijk van burgerparticipatie bij besluitvorming – van inspraakavond tot burgerberaad.

De nieuwe trainingsdata voor 2021 voor de Online Training Burgerparticipatie zijn bekend! Samen met mijn co-trainer neem ik je mee in de ins en outs van burgerparticipatie tijdens deze online training. Je kunt je nu aanmelden.  

7 september 9-12:30 uur Aanmelden

14 oktober 9-12:30 uur Aanmelden

Liever op locatie? Schrijf je in voor de eendaagse Summer School Burgerparticipatie 25 augustus, Zwolle.

Waarom deze training?

Het wordt steeds duidelijker dat er wat betreft de relatie tussen burgers en overheid een nieuwe tijd is aangebroken. Voor veel burgers voldoet de stembus niet meer als enige middel om invloed uit te oefenen op overheidsbesluiten die hen aangaan. Ook overheden zien dat ze samen met inwoners tot gedragen besluiten kunnen komen, ook waar er vooraf misschien wrijving bestaat.

Van de participatieplicht die is ingebakken in de Omgevingswet tot het recente rapport over burgerfora van de commissie Brenninkmeijer, overal zien we signalen dat burgerparticipatie steeds meer een plek opeist in publieke besluitvorming. Een spannende ontwikkeling, die veel kansen met zich meebrengt, maar ook risico’s. Immers, veel hangt af van de kwaliteit van de processen waarbij burgers en overheden samenwerken aan nieuwe besluiten. Om die te waarborgen, is het essentieel om goede keuzes te kunnen maken over de inzet van processen en methoden voor participatie.

Waarom meedoen?

  • Je krijgt inzichten over hoe en waarom burgerparticipatie werkt
  • Je leert over procestypen en methoden (van inspraakavond tot burgerberaad)
  • Je doet inspiratie op aan de hand van praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland
  • Je gaat aan de slag met een concreet vraagstuk (van jezelf): welke stappen kun je nemen om een proces te realiseren dat meerwaarde heeft voor burger en overheid?

Voor wie?

Professionals die aan de slag zijn of gaan met burgerparticipatie en meer willen weten over hoe je een participatieproces zorgvuldig en effectief ontwikkelt.

Informatie:

Duur: dagdeel

Locatie: online

Groepsgrootte: 3 tot 15 deelnemers

Prijs p.p.: € 175,00 exclusief BTW

Data 2021:

7 september 9-12:30 uur Aanmelden

14 oktober 9-12:30 uur Aanmelden

*Liever op locatie? Schrijf je in voor de eendaagse Summer School Burgerparticipatie 25 augustus, Zwolle.

Na aanmelding ontvang je van ons verdere informatie en een factuur.*

Over de trainers:

Ingrid is een ervaren procesbegeleider, participatiestrateeg en trainer. Zij ontwerpt en faciliteert participatieprocessen met bewoners, cliënten, ondernemers en andere stakeholders voor overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Ze is betrokken geweest bij tal van innovatieve participatieprojecten en democratische vernieuwing in binnen- en buitenland.

Remco heeft jarenlang in het Verenigd Koninkrijk gewerkt aan innovatieve processen om burgers en belanghebbenden bij besluitvorming te betrekken. Hij heeft recent meegewerkt aan (online) burgerfora over klimaat in Schotland en Jersey. In Nederland maakt hij deel uit van het programmateam van de G1000Landbouw, een groot landelijk burgerberaad in voorbereiding.

*Na betaling is je inschrijving definitief. Annuleren kan tot zeven werkdagen voor aanvang van de training en uitsluitend per email. Indien later dan zeven werkdagen wordt geannuleerd dan geldt dat bij annulering tot en met de dag voor aanvang van de training 50% van de kosten in rekening wordt gebracht en bij annulering op de trainingsdag zelf of in geval van no-show wordt 100% van de kosten in rekening gebracht. Een geplaatste deelnemer mag zich laten vervangen waarbij de initiële deelnemer de kosten aan ons verschuldigd blijft. De trainers behouden zich het recht voor om tot zes dagen voor aanvang van de training deze te annuleren wegens onvoldoende deelname.

Vrijblijvend advies

Voor vrijblijvend advies neem gerust contact op.